Double Espresso

Bio

Vier saxen, vier vrouwen, één geluid. Double Espresso is sinds 2003 een opvallende verschijning op binnen- en buitenlandse podia.

Neerlands enige vrouwelijke improviserende saxofoonkwartet charmeert haar luisteraars met een uiteenlopend jazzrepertoire, variërend van Zez Confrey’s Dizzy Fingers en andere hits uit de Roaring Twenties tot eigen composities én werk geschreven door Martin Fondse, Oene van Geel en andere Nederlandse top-arrangeurs. Het kwartet zoekt voortdurend naar nieuwe balansen tussen intieme vrije improvisatie en heftige arrangementen.

De uitzonderlijke bezetting van twee alt- en twee baritonsaxofoons zorgt voor ongekende mogelijkheden met stomende baslijnen en gillende solo’s.

Annette de Greeuw

Al tijdens haar studie Bouwkunde werd Annette de Greeuw (1972) steeds meer geïnspireerd door muzikanten om haar heen.

Na het horen van Pepper Adams en Ronnie Cuber was het duidelijk dat ze die kant op wilde met haar geluid. Ze heeft gespeeld met onder andere Wouter Hakhoff, Leon van Mil, Onno van Swighem, Jeroen Zijlstra en ex-Tetzepi Erik van der Weijden. Annette speelt bariton-, altsaxofoon en dwarsfluit in verschillende projecten waaronder the Burn Brigade Bigband, the Groove Collectors en the Amsterdam Jazz Orchestra.

De afgelopen jaren heeft ze gespeeld met het XL-Jazz Orkest onder leiding van Martin Fondse. Verder is ze te vinden in de blazerssectie van diverse popformaties, en als pompende bas bij het Pneumatisch Dance Trio en rapper ENGEL.

Babette Jane

Babette Jane (1978) studeerde saxofoon bij Esmee Olthuis, Tineke Postma en aan het conservatorium van Alkmaar bij Fred Berkemeier, waar ze in 2005 afstudeerde.

De tropische invloeden in Double Espresso zijn te danken aan haar jeugd op St. Maarten en Curacao. Zij speelde met diverse bands waaronder Mdungu, Wieke Garcia’s Verbintenis, de mime voorstelling “De Bloeiende Woestijn”, de theatershow van Ivo Niehe, Douzi, The Rai Experience, de Amstel Bigband en the Dinnershow 21 on Air.

In 2014 bracht ze haar eerste kindercd “Het Kwetterbos” uit waarvan ze de muziekvoorstelling “Een reis naar de Oase” heeft gemaakt. Babette geeft les aan de allerkleinsten aan Het Muziekpakhuis, Muziekschool Amsterdam Noord en op diverse basisscholen in Amsterdam.

Kijk ook op haar eigen website www.babettejane.com

Floortje Smehuijzen

Floortje Smehuijzen (1977) groeide op met jazz uit de jaren ’20 en ‘30.

Begonnen op piano ontdekte ze op 15-jarige leeftijd de saxofoon en speelde, geïnspireerd door Benny Carter en Coleman Hawkins, in de jeugdige jazzband Floor and More en de Original Victoria Band o.l.v. haar vader Ad Houtepen.

In 1996 verhuisde Floortje naar Amsterdam om Muziekwetenschap en Theaterwetenschap te studeren. Ze belandde direct in de Amsterdamse jazz-scene en speelde onder meer in The Bix Beiderbecke Fabulous Orchestra, Biggles Bigband, Crea Bigband, Limehouse Jazzband, Caledonians Bigband en Bernard Berkhout’s Swing Orchestra. Ze is bandleider van ZooT – vintage dance band en speelt in Andor’s Jazzband.

Floortje is werkzaam als creatief producent bij Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

Loes Rusch

Loes Rusch (1981) ontving in 2007 haar bul van de Universiteit van Amsterdam, waar zij een master en bachelor muziekwetenschap volgde. Ze studeerde baritonsaxofoon bij Ferdinand Povel en Jasper Blom aan de afdeling Jazz van het conservatorium van Amsterdam, waar ze in 2008 afstudeerde.

Loes speelde saxofoon en basklarinet in verschillende projecten, waaronder big bands (Jazzmania, New Cool Collective, Konrad Kosseleck Big Band), als saxofonist van de popband Voicst en was te beluisteren tijdens het North Sea Jazz Festival, Pinkpop, het Sziget Festival en in het Bimhuis.

Op 31 december 2008, twee weken na haar eindexamen, vertrok ze met haar vriend op de fiets uit de winterkou van Amsterdam. Een jaar, een maand en een week en bijna 29.000 km later arriveerde ze aan de andere kant van de wereld in het zonnige Perth. In middels is ze terug en is ze weer volop aan het studeren, lesgeven en spelen.

Comments are closed.